Theatersport

Wat houdt theatersport in

Theatersport is improvisatietheater. Improviseren wordt op het toneel vaak gebruikt wanneer een scene dreigt vast te lopen. Elke nieuwe input kan een verrassende wending geven aan de scène. Ketih Johnstone bedacht in de jaren 60 oefeningen om spelers te leren positief te improviseren: eenvoudige handvatten om een scène verder te helpen. Dit waren oefeningen om spontaniteit, samenwerking en verhaaltechnieken bij de acteurs te vergroten. Tijdens deze trainingen lagen de acteurs geregeld in een deuk, en ze vonden het een feest om naar de training te gaan. Door de acteurs de oefeningen aan een publiek te tonen, ontstond een nieuwe vorm van theater. De oefeningen werden 'games' genoemd.
De games zijn allemaal bedacht om speciale vaardigheden te trainen. Het sportelement wordt gebruikt tijdens theatersportwedstrijden. Er worden games gespeeld door twee teams die door een jury en scheidsrechter beoordeeld worden.

Tijdens de lessen gaan we leren improviseren. We leren om elkaar te accepteren, fouten te maken en elkaar complimenten te geven. Je mag iets verkeerd doen, want dat is leuk!

Dit zijn een aantal principes die in theatersport erg belangrijk zijn:


PRIVELESSEN THEATERSPORT.

Vind je het spannend om in een groep toneel te spelen, wil je eerst eens alleen kennis maken met theatersport? Dat kan! In een priveles krijg je de basisprincipes van theatersport. Samen met de docent ga je aan de slag met wuppen, speel je games en improviseer je er op los. Een priveles duurt 1 uur. Je kan beginnen met een proefles en in overleg kunnen er nog meer lessen volgen.

Informeer naar de mogelijkheden